NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » 20 PROCENT WARZYW Z CHIN JEST SILNIE ZANIECZYSZCZONYCH TOKSYNAMI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

20 procent warzyw z Chin jest silnie zanieczyszczonych toksynami

  
MareczekX5
10.07.2013 12:28:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Administrator 

Posty: 7596 #1531313
Od: 2012-7-24
Za: http://marucha.wordpress.com/2013/07/10/20-procent-warzyw-z-chin-jest-silnie-zanieczyszczonych-toksynami/

Spore zanieczyszczenie środowiska w Chinach mocno odbija się na jakości produktów rolnych, które to państwo produkuje. Szczególnie jest to odczuwalne w okolicach delty Rzeki Perłowej, nad którą leżą tak ważne porty jak Hongkong, Kanton, Makau i Shenzhen. W tym rejonie aż jedna piąta produkowanych warzyw zawiera nazbyt wiele toksyn.

Obrazek

Serwis “Nan Fang”, powołując się na wypowiedzi jednego z lokalnych oficjeli Yu Jian’e, poinformował, że ciężkie metale są roznoszone w rejonie Guandgdong poprzez fabryki. Industrializacja pociągnęła za sobą pojawienie się takich pierwiastków i związków chemicznych jak arszenik kadm, ołów czy rtęć, a także ślady chromu, niklu i cynku.

Yu Jian’e określił to zjawisko jako “lokalny problem dotyczący sporego obszaru”. Poinformował również, że “w rezultacie około 10-20 procent warzyw rosnących w dziewięciu ośrodkach produkcyjnych zostało przetestowanych i odkryto, że zawierają one więcej ciężkich metali, niż zezwalają na to poziomy bezpieczeństwa”.

Poza fabrykami spory wpływ na niszczenie środowiska mają spaliny produkowane przez coraz większą liczbę aut na chińskich ulicach.

Metale ciężkie, jakie mogą się znaleźć w chińskich warzywach, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, a w dłuższej perspektywie życia człowieka. Mogą się one odkładać latami w ciele konsumenta, dewastując układ nerwowy i organy wewnętrzne lub powodować raka.

Na szczęście dla Europejczyków głównymi odbiorcami warzyw są dla Chin kraje wschodniej i południowo-wschodniej Azji, lecz część produkcji dociera również na stary kontynent. Warto więc się dwa razy zastanowić, czy wybrać na przykład tańszy czosnek z Chin, czy może droższy – lecz bezpieczniejszy – odpowiednik z plantacji rodzimego rolnika.

Na podstawie: thenanfang.com
http://www.autonom.pl


_________________
http://www.youtube.com/user/MareczekX5?feature=mhee



http://praca-za-prace.iq24.pl/default.asp

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » 20 PROCENT WARZYW Z CHIN JEST SILNIE ZANIECZYSZCZONYCH TOKSYNAMI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny