NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRAWIE POŁOWA ŻYWNOŚCI PRODUKOWANEJ NA ZIEMI JEST MARNOWANA.

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Prawie połowa żywności produkowanej na Ziemi jest marnowana.

  
MareczekX5
15.01.2013 15:26:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Administrator 

Posty: 7596 #1142700
Od: 2012-7-24
Za: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/prawie-polowa-zywnosci-produkowanej-ziemi-jest-marnowana

Obrazek

Nowy raport opublikowany w styczniu tego roku przez Institution of Mechanical Engineers stwierdza, że 50% całej żywności produkowanej na planecie nigdy nie trafia do ludzkiego żołądka. Jest to spowodowane m.in. nieodpowiednią infrastrukturą, niewłaściwym przechowywaniem, nadmiernym przestrzeganiem daty spożycia produktu i zbyt wygórowanymi wymaganiami konsumentów oczekujących doskonałego jedzenia.


Z prognoz ONZ wynika, że pod koniec obecnego wieku Ziemia będzie musiała wykarmić kolejne trzy miliardy ludzi, wzrośnie również presja spowodowana podziałem zasobów potrzebnych na produkcję żywności - w tym ziemi, wody i energii.

Obrazek

Raport "Global Food Waste Not Want Not” zakłada, że:

• pomiędzy 30% i 50% (1.2-2 mld ton) żywności wyprodukowanej na całym świecie jest wyrzucane każdego roku;

• aż 30% upraw roślinnych w Wielkiej Brytanii nie jest zbieranych z powodu nie spełniania norm wizualnych, a nawet połowa żywności, kupowana przez konsumentów z Europy i USA jest odrzucana przez konsumenta;

• około 550 miliardów m³ wody marnuje się rocznie na uprawy zbóż, które nigdy nie docierają do konsumenta;

• do wytworzenia 1 kg mięsa potrzeba od 20 do 50 razy więcej wody niż do wyprodukowania 1 kg warzyw;

• zapotrzebowanie na wodę do produkcji żywności może sięgnąć 13/10 bln m³ w roku 2050 roku. To jest 2,5 do 3,5 razy więcej niż populacja ludzka używa świeżej wody już dziś i może to prowadzić do bardziej niebezpiecznych jej globalnych niedoborów;

• istnieje potencjał aby zapewnić o 60-100% więcej żywności, eliminując straty i odpady, oraz prowadząc do uwolnienia gruntów, energii i zasobów wodnych.

Obrazek

ONZ prognozuje, że do 2075 roku populacja ludzka może powiększyć sie do około 9,5 miliardów, co może oznaczać dodatkowe trzy miliardy ludzi do wyżywienia. By poradzić sobie z wzrostem populacji niezbędne jest uzmysłowienie kilku kwestii. Mianowicie jak produkować więcej żywności w świecie zasobów pod presją zmian klimatycznych i rosnącą popularnością jedzenia mięsa – gdzie np. produkcja mięsa wymaga około 10 razy więcej zasobów lądowych niż zasoby potrzebne do uprawy ryżu czy ziemniaków.

Ziemia produkuje około cztery miliardy ton metrycznych żywności rocznie, ale traci jej nawet połowę przez złe praktyki i nieodpowiednią infrastrukturę. Udoskonalając procesy i infrastrukturę, a przede wszystkim zmieniając postawy konsumenckie mielibyśmy możliwość zapewnienia 60-100% więcej żywności, by wykarmić ludzkość.





Źródło: http://www.futuretimeline.net/blog/2013/01/12-4.htm#.UPRcl_I_iSo

_________________
http://www.youtube.com/user/MareczekX5?feature=mhee



http://praca-za-prace.iq24.pl/default.asp

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRAWIE POŁOWA ŻYWNOŚCI PRODUKOWANEJ NA ZIEMI JEST MARNOWANA.

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny