NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » LUDZKA INTELIGENCJA POWOLI MALEJE A POWODUJE TO KILKA CZYNNIKÓW

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Ludzka inteligencja powoli maleje a powoduje to kilka czynników

  
MareczekX5
09.03.2013 13:48:03
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Administrator 

Posty: 7596 #1236018
Od: 2012-7-24
Za: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/ludzka-inteligencja-powoli-maleje-powoduje-kilka-czynnikow

Obrazek

Przewidywania wedle, których wkrótce nasze mózgi będą bardzo duże na skutek ewolucji mogą się okazać nietrafione. Teraz należy raczej oczekiwać zmniejszenia wielkości puszki mózgowej i częstego oglądania tępego wyrazu twarzy naszych współobywateli. Epidemia "zamglenia umysłu" powoduje, że ludzie częściej zapominają o wielu sprawach, mają kłopoty z koncentracją i czują apatię. Można powiedzieć, że jakieś czynniki, być może tempo życia, powoduje, że ludzie stają się coraz głupsi.

Właściwie ludzie zmieniają się w bioroboty funkcjonujące w cyklu pracy. Często wykonują czynności, których nawet nie lubią i nie zadają sobie pytania, dlaczego tak jest. Jakkolwiek może to brzmieć niepoważnie, ale spadek inteligencji ludzkości jest już faktem.



Nauka nazywa to tak, że ludzie tracą swoje zdolności poznawcze i są bardziej emocjonalnie niestabilni. Genetyk z Uniwersytetu Stanforda, dr Gerald Crabtree uważa, że deterioracja inteligencji ma związek z niekorzystnymi mutacjami genów. Jednak intelekt cierpi również z innych powodów.



Według Crabtree, nasze zdolności poznawcze i emocjonalne są zdeterminowane połączonymi wspólnym wysiłkiem tysięcy genów. Jeżeli jeden lub więcej z tych mutacji genu wystąpi, co jest prawdopodobne, to może to mieć negatywny wpływ na stabilność naszej inteligencji i stanu emocjonalnego.



"Jestem gotów się założyć, że jeśli przeciętny mieszkaniec Aten z 1000 r pne nagle znalazłby się między nami, byłby jednym z najbardziej inteligentnych ludzi żyjących dzisiaj, z dobrą pamięcią, szeroka gama pomysłów, i widocznością na najważniejsze rzeczy. Co więcej, sądzę, że on lub ona byłaby jedną z osobowości najbardziej emocjonalnie stabilnych ", twierdzi dr Crabtree w swoim artykule opublikowanym w czasopiśmie naukowym "Trendy w Genetics ".



Następnie genetyk wyjaśnia, że konkretne geny poddane mutacji są prawdopodobnie w stanie przetrwać wśród zdrowych genów. Wyjaśnia to według niego Teoria Darwina o "przetrwaniu najsilniejszych". Biorąc pod uwagę zmiany, jakie nastąpiły w ostatnich latach, ma ona mniej zastosowania w dzisiejszym społeczeństwie. Po prostu osoby z najlepszymi genami nie muszą dominować w społeczeństwie, jak to było w przeszłości.



Teoria ta ma kilka zalet, ale czy to geny są główną przyczyną zmniejszenia ogólnej zdolności poznawczej rodzaju ludzkiego? Jeśli ludzie naprawdę stają się mniej inteligentni to należałoby raczej poszukiwać jakiegoś czynnika masowego. Głównym podejrzanym powinien być nasz system żywności. Może brzmi to przerażająco, ale szereg związków chemicznych aplikowanych nam na różne sposoby może powodować regres rozwoju ludzkości. Trudno powiedzieć czy dzieje się to intencjonalnie czy to efekt uboczny chciwości wielkich korporacji.



Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że kluczem do masowego ogłupienia może być fluor. Według uczonych fluor działa na ludzki organizm powodując jego otępienie. I znowu można powiedzieć, że przecież fluor jest dobry, bo wmawia nam się to, jako aksjomat. Otóż fluor to trucizna. Naukowcy z Harvarda opublikowali swoje wnioski na temat fluoru w czasopiśmie "Environmental Health Perspectives". Podsumowując, ustalono, że "wyniki przemawiają za stwierdzeniem niekorzystnych skutków podawania fluoru na przykład wpływają na rozwój mózgu dzieci." W badaniu stwierdzono istotny związek przyczynowo skutkowy między poziomem fluoru w organizmie i dziecięcym w IQ. Okazuje się, że było to 24 badanie, które znalazło taki związek.



Kupienie pasty do zębów bez fluoru jest możliwe, ale nie jest to rzeczą łatwą. Warto zainteresować się też takimi szczegółami jak skład wody, którą pijemy. Trudno to zrobić w przypadku kranówki, można tylko wierzyć, że fluoru tam się nie dodaje tak jak w USA. Jednak, gdy ktoś chce mieć pewność może kupować wodę pitną w butelkach i tutaj zaczyna się zabawa, bo znalezienie wody butelkowej bez fluoru jest obecnie praktycznie niemożliwe. Czy więc jest to prawdopodobne, że ktoś wie lepiej, co jest dla nas dobre i odgórnie zaleca fluoryzowanie Polaków? Zresztą zapewne to samo dzieje się w innych krajach i nie jesteśmy żadnym wyjątkiem.



Bez wątpienia czynnikiem, który może wpływać na ludzką inteligencję są nadużywane w rolnictwie pestycydy. Wiele badań naukowych dowodzi, że pestycydy prowadzą do tworzenia się trwałych zmian w strukturze mózgu. Zmiany te są związane ze spadkiem poziomu inteligencji i spadkiem zdolności i funkcji poznawczych. Konkretnie, naukowcy odkryli, że pestycyd nazwie chloropiryfos prowadzi do "istotnych nieprawidłowości". Co więcej, zaobserwowano negatywny wpływ, nawet przy bardzo niskich dawce pestycydu. Kto wie, jakie inne chemikalia mogą wpływać na nas i dopiero się o tym dowiemy?



Następny czynnik powodujący degenerację ludzkości to przetworzona żywność oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Po badaniu angażującym 14 tysięcy dzieci, brytyjscy naukowcy odkryli powiązanie między żywnością przetworzoną i obniżonym IQ. Dane dotyczące diety dzieci oparto o kwestionariusze wypełniane przez rodziców, Dzięki temu naukowcy stwierdzili, że gdy dzieci spożywają więcej żywności przetworzonej, w wieku trzech lat, w ciągu najbliższych pięciu lat jest prawdopodobny, początek procesu obniżania poziomu inteligencji. Z drugiej strony, dzieci jedzące żywność bogatą w składniki odżywcze takie jak warzywa i owoce, rozwijali prawidłowo swoją inteligencję.



Co ciekawe znaleziono też szczególnie bliską zależność między spadkiem inteligencji i jednym konkretnym składnikiem żywności przetworzonej, rozpowszechnionej na całym świecie, wysoce przetworzonego syropu fruktozowego pozyskiwanego z kukurydzy. Naukowcy doszli do wniosku, że ta substancja narusza funkcję mózgu, osłabiając zdolność do uczenia się i zapamiętywania. W rzeczywistości, oficjalne statystyki idą tak daleko, by otwarcie powiedzieć, że syrop kukurydziany czyni ludzi "głupimi".



Bardzo możliwe, że mutacje genetyczne prowadzą do obniżenia ludzkiego intelektu, ale na chwilę pomyśleć nad tym, co zrobić, aby przynajmniej zminimalizować negatywny wpływ na nasze zdrowie tych substancji. Przynajmniej mamy szansę, aby spowolnić następowanie pewnych nieuchronnych procesów.






Źródło:
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121112135516.htm

_________________
http://www.youtube.com/user/MareczekX5?feature=mhee



http://praca-za-prace.iq24.pl/default.asp

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » LUDZKA INTELIGENCJA POWOLI MALEJE A POWODUJE TO KILKA CZYNNIKÓW

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny