Grupa: Administrator
Posty: 1196 #979270 Od: 2012-7-18
|
Ministerstwo radzi konsumentom, by wybierali wędliny bez MOM
Producenci nadal wytwarzają z tego wędliny. Resort rolnictwa uważa, że klienci... sami powinni z tym walczyć.
Na portalu dlahandlu.pl czytamy też, że wędliny "z dolnej półki" to już połowa naszego rynku. Z MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie, robi się tanie parówki i pasztety, kiełbasy, gotowe dania, takie jak pulpety, klopsy. Wędliny "z dolnej półki" to już połowa naszego rynku.
Ministerstwo radzi konsumentom, by czytali etykiety i jeśli chcą, wybierali wędliny bez MOM. Z danych Polskiej Federacji Producentów Żywności wynika, że robi to 30 proc. konsumentów, a tylko połowa z nich potrafi zrozumieć, co czyta - informuje portal dlahandlu.pl Źródło: dlahandlu.pl
|