Grupa: Administrator
Posty: 7596 #1162792 Od: 2012-7-24
| Za: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/chleb-powszedni-moze-byc-niebezpieczny-dla-pracy-mozgu
Chleb to jeden z najstarszych produktów spożywczych w diecie człowieka. Jest pożywny i zdrowy, przynajmniej tak to odczuwamy i w większości potwierdzają to eksperci żywnościowi. Jednak słynny amerykański kardiolog William Davis twierdzi, że nowoczesne pieczywo, to nic dobrego dla człowieka, i lepiej, jeżeli się je wykreślić z diety.
Zdaniem Davisa, w amerykańskich szpitalach niedawno doszło do wzrostu ilości pacjentów skarżących się na dziwny zespół chorobowy, który charakteryzuje się brakiem koncentracji. Tą przypadłość zidentyfikowano w USA już pod koniec ubiegłego wieku i została wtedy nazwana „foggy brain”, czyli „zamglony mózg”. Istnieje założenie, że recesje aktywności umysłowej pacjentów, którzy skarżą się na takie symptomy, są bezpośrednio związane z ich dietą. Wynika to z faktu, że ludzie zbyt spożywają zbyt dużo pszenicy i produktów z niej wykonanych jak pieczywa i babeczki.
Dr William Davis uważa, że nowoczesne odmiany pszenicy genetycznie modyfikowanej zawierają białko, które jest przyczyną ciągłego zmęczenia i nadwagi. Nadmierne spożywanie białego pieczywa powoduje zmiany w organizmie, które powodują, że normalne funkcjonowanie mózgu nie jest możliwe i dopada nas stan otępienia. Zdaniem Davisa, uprawiana dzisiaj pszenica radykalnie różni się od tej, która rosła 40-50 lat temu. W ziarnach znajduje się nowe białko, gliadyna. Działanie jego jest podobne do opiatów i wpływa na pewne receptory w mózgu, aby obudzić w człowieku jeszcze większy apetyt. Zatem osoba zużywa więcej kalorii dziennie.
Otyłość, wzdęcia, problemy jelitowe, bóle głowy, wszystkie te problemy może powodować jeden z najpopularniejszych produktów, pieczywo. Od dzieciństwa, mówiono nam, że chleb to podstawa ludzkiej diety. Ale dzisiaj, produkt ten przeżywa najpoważniejszy kryzys "public relations" w swojej historii. Coraz częściej dietetycy wpisują zwyczaj konsumpcji chleba w kategorii zachowań szkodliwych i niebezpiecznych. Nawiasem mówiąc, ma to również wpływ na sprzedaż chleba. Na przykład, w 1970 r. obywatele Wielkiej Brytanii, średnio zużywali nieco ponad jednego kilogram chleba na tydzień, tak dzisiaj ta liczba zmniejszyła się do 700 gramów.
Pod wieloma względami, fakt upadającej popularności chleba jest związany z tym, że wiele osób zmaga się z nietolerancja pszenicy lub alergią na gluten (białko występujące w pszenicy). Badanie przeprowadzone przez University of Portsmouth w ostatnim roku wykazały, że 20% Brytyjczyków posiada alergie pokarmowe, a większość z nich związana z nietolerancją pszenicy.
Źródło: www.digtriad.com/news/local/article/262600/57/Author-Wheat-Is-As-Addictive-As-Crack
_________________ http://www.youtube.com/user/MareczekX5?feature=mhee
http://praca-za-prace.iq24.pl/default.asp |