Kapsaicyna - naturalny lek na raka - koncernom nie opłaca się inwestować
Kapsaicyna

Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research Communications". Jak wykazali naukowcy z Nottingham University, kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Zdaniem autorów badań odmienność mitochondriów to "pięta Achillesowa" wszystkich nowotworów, a więc lek, który działałby tylko na nie, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii wszystkich nowotworów. Ponieważ powszechne spożycie papryki wykazało względną nieszkodliwość kapsaicyny, badania kliniczne nad jej zastosowaniem w leczeniu nie powinny być kosztowne ani długotrwałe, ale z powodu niemożności opatentowania składników i taniości samego leku – nie będzie możliwa jego produkcja. Kapsaicyna rozpuszcza się tylko w oleju i w alkoholu. Ludzie zdrowi na początku przyjmowania silnej papryki muszą przez kilka miesięcy stopniować dawki – ale ludzie chorzy na raka nie mają czasu - dlatego należy zaczynać od jednej łyżeczki dziennie i zwiększać każdego dnia o 1 aż do 5. Przepis otrzymałam od samego źródła czyli od Pana Jana Fabisiaka z Łasku, którego żona żyje po kapsaicynie i guz w głowie z 6,5 przestał istnieć – a z tym glejakiem nie miała szans – była już rośliną. Po 4 miesiącach guz miał 11mm, po kolejnych 6 miesiącach – 9mm. Obecnie jest w pełni zdrowa. Ważne – ludzie, którzy w ciężkim – ale nie w terminalnym stanie raka stosują kapsaicynę – żyją bez raka – pan Fabisiak ma już udokumentowanych dużo takich przypadków!!!! Rak żołądka, rak macicy z przerzutem do płuc itp Ten lek z kapsaicyny jest już wdrażany w Stanach, ale nim dotrze do powszechnego stosowania – można go wykonać samemu w domu. Nie ma na co czekać – ten prosty preparat może kogoś uratować. Oto proporcje dla chorych na raka : 30 dkg papryczek suszonych "Birds eye" (2 torebki) pokruszyć i zalać 1 litrem oleju lnianego. Pełna ekstrakcja kapsaicyny do oleju po 14 dniach – często potrząsać słoikiem. Potem zlać do ciemnej butelki. Przechowywać w lodówce. Kapsaicyna jak każdy lek może mieć skutki uboczne np. luźne stolce, zmniejszenie ciśnienia. Działa jak chemia i chorzy też tak się po niej mogą czuć – jak przy chemii. Sam rozpad raka jest już toksyczny. Kroić paprykę w rękawiczkach i uważać na oczy!!! Zdrowi przyjmują tylko 1- 2 małe łyżeczki dziennie przed jedzeniem. Gdy zastosujemy świeżą chili to w proporcji 1 kg na 1 litr i maceruje się przez 10 dni w lodówce, następnie zlewa i stosuje jak wyżej. Świeża papryka fermentuje wiec należy pilnować i zlać w 10 dniu. Świeże chili z ektraktu - nadaje się doskonale do kanapek – ten ekstrakt ma małe ilości kapsaicyny wiec nie działa silnie leczniczo.
Podczas przyjmowania kapsaicyny – koniecznie trzeba brać ostropest plamisty na wątrobę – albo cardumax z Finclubu, albo świeży sok wyciskany z ostu wiosną. Ostropest działa również na raka i wzmacnia wątrobę.

Chili suszone Birds Eye Natco (150g) – Rozdrabnianie suszonej chili delikatne ręczne – ciąć nożyczkami. Uwaga na ręce, oczy, usta - oddychanie pyłem z papryki – dusi i wywołuje ataki kaszlu – może spowodować niebezpieczne skurcze oskrzeli.
Kraj pochodzenia Malawi Skala (1-10): 10 Skala Scoville'a 100.000-225.000. Pić 5 x dziennie po 5ml - po łyżeczce od herbaty przed jedzeniem – gdy pali – przegryźć chlebem z masłem, lub popić łykiem mleka. Mleko niweluje uczucie palenia. Z czasem można się przyzwyczaić.

Oto proporcje: 30 dkg papryczek suszonych "Birds eye"
(2 torebki) zalać 1 litrem oleju lnianego. Pełna ekstrakcja
kapsaicyny do oleju po 14 dniach. Potem zlać do ciemnej butelki.
Przechowywać w lodówce. Papryczek można nie wurzucać.
Stosować do surówek, sałatek.

Chili suszone Birds Eye Natco (150g) bo to ma 250 tysięcy jednostek kapsaicyny - ta zwykla najostrzejsza chili węgierska czy hiszpańska ma najwyzej 5000 jednostek - to różnica w ostrości i mocy. Można dać mocniejszą habanero - ta papryka jest na "Ostrej kuchni" - ma 350 tys jednostek - ale zacząc od tej zalecanej i później w drugiej turze habanero.

źródło: http://wchorobie.blogspot.com/2012/02/kapsaicyna.html


  PRZEJDŹ NA FORUM