FDA w ogóle nie sprawdza bezpieczeństwa genetycznie modyfikowanej żywności |
źródło: http://www.globalresearch.ca/the-fda-doesnt-even-test-the-safety-of-genetically-engineered-foods/5310999 Producenci żywności GMO przeprowadzają “dobrowolnie konsultacje”, ale nie ma żadnych prawdziwych testów bezpieczeństwa. Wiele osób zakłada, że Food and Drug Administration (FDA) dokonuje testów żywności GMO pod kątem jej bezpieczeństwa dla zdrowia. Lecz jak donosi gazeta USA Today: Pytanie: Czy FDA testuje te produkty zanim zezwoli na wprowadzenie ich na rynek? Odpowiedź: Nie. Zamiast tego przeprowadza się proces dobrowolnych konsultacji. Teoretycznie genetycznie modyfikowana żywność jest pod nadzorem FDA, ale nie ma żadnego procesu zatwierdzania i dopuszczania na rynek. Żywność jest uważana za bezpieczną, dopóki w rękach FDA nie pojawią się dowody na to, że jest odwrotnie, mówi Jaffe. Mówi dalej, że FDA “ma za zadanie udowodnić, że może być problem z określonym typem pożywienia, a firma, jaka go produkuje ma za zadanie udowodnić, że jest bezpieczny dla zdrowia, aby spełnić wymagania FDA zanim może trafić na rynek”. Biorąc pod uwagę, że udowadniano już związki żywności GMO z występowaniem otyłości, raka, niewydolności wątroby, bezpłodności i wszelkiego rodzaju innych chorób, ciężar dowodu powinien spoczywać na Monsanto i innych producentach GMO, aby to oni musieli udowodnić, że ich produkt jest bezpieczny. |