Gazpacho: sposób na upał i... nadciśnienie |
Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie opublikowali badanie, z którego wynika, że systematyczne spożywanie gazpacho zmniejsza o 27% ryzyko nadciśnienia tętniczego1. Swoje dobroczynne działanie gazpacho (hiszpański chłodnik z pomidorów) zawdzięcza tak wartościowym składnikom jak pomidory, ogórki, czosnek i oliwa z oliwek. Mają one bowiem właściwości chroniące serce i tętnice. Nadciśnienie polega na zwiększonym w stosunku do normy ciśnieniu wywieranym przez krew na ścianki tętnic. Wzrost ciśnienia tętniczego jest zjawiskiem normalnym w przypadku stresu lub wysiłku fizycznego. Ale u osób cierpiących na nadciśnienie wysoki poziom ciśnienia tętniczego utrzymuje się stale, nawet w fazie odpoczynku lub przy braku stresu. W dłuższej perspektywie dochodzi do nadwyrężenia tętnic. Zwiększa się wówczas ryzyko zawału, udaru mózgu, niewydolności serca, problemów z nerkami, a także – ze względu na ryzyko pękania drobnych naczyń krwionośnych – z oczami. Wyśmienite gazpacho w niespełna 15 minut Gazpacho zawiera pomidory, paprykę, ogórek, cebulę, oliwę z oliwek extra virgin, ocet winny, sól, czosnek oraz sok z cytryny i jest to naprawdę znakomita potrawa. Jeśli zastanawiasz się nad kupieniem gotowego produktu, to pamiętaj, że w celu konserwacji gazpacho jest niestety pasteryzowane (czyli na krótko podgrzewane do wysokiej temperatury). Powoduje to utratę części witamin. Dlatego namawiam Cię do przygotowywania własnego gazpacho, zwłaszcza w sezonie, gdy świeże pomidory nie kosztują dużo. Oto przepis na tanie, szybkie i łatwe gazpacho domowe. Przepis na cztery osoby: 6 dojrzałych pomidorów, 1 ogórek, ½ czerwonej papryki, ½ zielonej papryki, 2 małe cebule, 1 ząbek czosnku, sok z 2 cytryn (lub więcej, do smaku), 6 łyżek stołowych octu, ½ szklanki oliwy z oliwek, bazylia, sproszkowana papryka, pieprz i sól, szklanka wody. Przygotowanie: Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę drobno posiekaj. Umyj pomidory, ogórek i paprykę. Ogórek obierz i usuń nasiona z papryki, a następnie wszystkie warzywa pokrój na kawałki. Zmiksuj warzywa z czosnkiem i cebulą, dodaj oliwę, ocet, sok z cytryny, bazylię, sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Starannie wymieszaj i odstaw na dwie godziny do lodówki. Jest to idealny przepis do wykonania wspólnie z dziećmi. Takie gazpacho po prostu nie może się nie udać… Życzę zdrowia i smacznego! Jean-Marc Dupuis PS: Zainteresował Cię ten artykuł, a nie jesteś jeszcze prenumeratorem bezpłatnego newslettera Poczta Zdrowia? Możesz go zaprenumerować, klikając tutaj. Dwa razy w tygodniu otrzymasz na swoją skrzynkę e-mail najnowsze i w pełni wiarygodne (potwierdzone wieloma badaniami naukowymi przeprowadzanymi na całym świecie) informacje o naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom. Źródła: (1) Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2012; DOI: 10.1016/j.numeed.2012.07.008. |