UNIWERSALNY TEST PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA ROŚLIN W TERENIE |
PODRĘCZNIK PRZETRWANIA DLA SIŁ SPECJALNYCH Żywność Dieta przetrwania obejmuje jedzenie wszystkiego, co zapewni konieczną energię i odżywienie. Średnie zapotrzebowanie energetyczne człowieka wynosi 3000 kalorii dziennie dla mężczyzny i do 2000 kalorii dla kobiety. Jednakże w warunkach przetrwania, kiedy podejmuje się większy wysiłek, zapotrzebowanie energetyczne wzrasta do 3000–5000 kalorii dziennie w klimacie ciepłym i 4000–6000 kalorii w klimacie chłodnym. Trzeba próbować utrzymać wyważoną dietę, by ciało i umysł działały sprawnie. Oznacza to, że codziennie powinno się spożywać produkty pochodzące ze wszystkich ważniejszych grup żywności: Białka: ten rodzaj pokarmu jest konieczny dla wzrostu i regeneracji tkanek. Jest również źródłem energii, gdy nie dysponujemy wystarczającymi ilościami węglowodanów i tłuszczów. Białka znajdują się w serach, mleku, zbożach, rybach, mięsie i drobiu. Węglowodany: są to związki składające się z bardzo prostych i łatwo przyswajalnych cząsteczek. Stanowią one główne źródło energii dla ciała. W warunkach przetrwania powinny stanowić połowę przyjmowanych dziennie kalorii. Węglowodany znajdują się w owocach, jarzynach, czekoladzie, mleku i zbożach. Tłuszcze: jest to najbardziej skoncentrowane źródło energii. Tłuszcze można pozyskać z masła, serów, olejów, orzechów, żółtek jaj, margaryny i tłuszczów zwierzęcych. Witaminy: substancje te regulują podstawowe funkcje organizmu. Istnieje wiele rodzajów witamin. Większość można przyswoić, dbając o zrównoważoną dietę. Minerały: regulują one funkcje organizmu i stanowią ważny składnik zębów i kości. Podobnie jak witaminy, znajdują się we wszystkich pokarmach. Zrównoważona dieta powinna w wystarczający sposób zaspokoić zapotrzebowanie na minerały. Po lewej: dostępność żywności zależy od wielu czynników takich jak rodzaj terenu, lokalna flora i fauna, pora roku, a także od umiejętności łowieckich i poszukiwawczych. POKARM ROŚLINNY Na całym świecie występują tysiące roślin jadalnych. Przy wyborze nieznanych ci roślin MUSISZ przeprowadzić uniwersalny test na ich przydatności do spożycia, żeby sprawdzić, czy można je jeść bezpiecznie. Wiele roślin ma co najmniej jedną lub kilka części jadalnych. Należy więc sprawdzić wszystkie części rośliny. Wykop korzenie Zaostrz koniec długiej i mocnej gałęzi na kształt śrubokrętu. Kop wokół korzenia, spulchniając ziemię, używając gałąź do podważania korzenia. SUGESTIE ARMII STANÓW ZJEDNOCZONYCH: UNIWERSALNY TEST PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA Skorzystaj z tego prostego testu stosowanego przez Armię Stanów Zjednoczonych w celu sprawdzenia, czy daną roślinę można bezpiecznie jeść. Pamiętaj, że testu NIE MOŻNA stosować do grzybów. • za każdym razem sprawdzaj tylko jedną część rośliny, • podziel roślinę na podstawowe części składowe – liście, łodygi, korzenie itp., • powąchaj roślinę, czy nie wydziela mocnego lub kwaśnego zapachu, • nie jedz przez osiem godzin przed rozpoczęciem testu, • w tym czasie przymocuj fragment rośliny po wewnętrznej stronie łokcia lub nadgarstka; wystarczy 15 minut, by poczekać na reakcję, • w czasie testu nie bierz nic do ust oprócz sprawdzanej rośliny i wody, • wybierz niewielki fragment sprawdzanej rośliny, • przed włożeniem do ust przyłóż fragment rośliny do wargi w celu sprawdzenia, czy nie wywołuje efektu pieczenia lub swędzenia, • jeżeli nie ma reakcji, połóż fragment rośliny na języku i trzymaj przez 15 minut, • jeżeli nie ma reakcji, przeżuj dokładnie fragment rośliny i przetrzymaj je jeszcze przez 15 minut – NIE POŁYKAJ, • jeżeli nie ma podrażnienia, możesz połknąć, • odczekaj osiem godzin; jeżeli pojawią się niepożądane efekty, zwymiotuj i wypij dużo wody, • jeżeli nie ma niepożądanych efektów, zjedz pół kubeczka rośliny przygotowanej w ten sam sposób; odczekaj dalsze osiem godzin; jeżeli nie ma niepożądanych efektów, roślina przygotowana w ten sposób jest bezpieczna do jedzenia. Jadalne części roślin Bulwy – podziemne części roślin – są zazwyczaj bogate w skrobię i powinny być pieczone lub gotowane. Wśród roślin o jadalnych bulwach wymienia się: strzałkę wodną, kolokazję, ignam (pochrzyn), pałkę (trzcinę) i słodkie ziemniaki. Korzenie są dobrym źródłem skrobi. Wśród roślin z jadalnymi korzeniami wymienia się: baobab, łut głąbigroszek, żabieniec, orlicę, chrobotka reniferowego, barszcz, czermień błotną, porost skalny, kannę, pałkę szerokolistną, cykorię, paproć drzewiastą, chrzan, lotos, dzięgiel i lilię wodną. Niektóre cebulki mogą być trujące (np. zigadenus venenosus), natomiast inne są jadalne – dzika lilia, dziki tulipan, dzika cebula, indyjski hiacynt, lilia tygrysia. Jadalne pędy rosną podobnie jak szparagi. Wiele można jeść na surowo. Lepiej jednak je ugotować. Wśród jadalnych pędów należy wymienić: portulakę, chrobotka reniferowego, bambus, palmę caryota, łut głąbigroszek, orlicę, trzcinopalmę, dziki rabarbar, pałkę (trzcinę), palmę sagową, porost skalny, papaję, trzcinę cukrową, lotos. Rośliny o jadalnych liściach są prawdopodobnie najliczniejsze wśród roślin jadalnych. Wśród nich można wymienić: mniszek, wierzbówkę kiprzycę, szczaw, pokrzywę (trzeba wygotować młode liście pokrzywy, żeby usunąć parzące związki chemiczne). Ponadto młode delikatne liście prawie wszystkich nietrujących roślin nadają się do jedzenia. Niektóre rośliny o jadalnych liściach mają również jadalny rdzeń wewnątrz pnia. Wśród nich są: palma buri, palma caryota, palma sagowa, palma kokosowa, trzcinopalma i trzcina cukrowa. Wśród jadalnych kwiatów znajdują się: abal, dzika róża, kolokwinta, papaja, banan, chrzan, dziki kapar i trukwa. Pyłek kwiatowy wygląda jak żółty kurz i ma dużą wartość odżywczą. Owoce są jednym z najbardziej dostępnych i wartościowych pokarmów roślinnych. Istnieje wiele rodzajów owoców jadalnych zarówno słodkich, jak i niesłodkich (warzywa). Wśród tych słodkich można wymienić: rajskie jabłka, dzikie maliny, dzikie wiśnie, jeżyny i żurawiny. Do owoców niesłodkich należą: owoc drzewa chlebowego, chrzan, jarzębina i dziki kapar. Ziarna zbóż i traw są dobrym źródłem białka roślinnego. Mogą być miażdżone i mieszane z wodą, by stworzyć z nich papkę. Do roślin o jadalnych nasionach należą: szarłat wyniosły, proso, ryż, bambus, nipa krzewinkowa, tamaryndowiec indyjski, pandan, lilia wodna i portulaka. Orzechy stanowią doskonałe źródło białka. Większość można jeść na surowo, chociaż niektóre, np. żołędzie, lepiej zagotować (przegotuj żołędzie, kilkakrotnie zmieniając wodę, żeby się pozbyć goryczki). Wśród roślin o jadalnych orzechach są: migdałowiec, kotewka orzech wodny, buczyna, dąb, sosna, orzech włoski, nerkowiec, leszczyna i kasztan. Rośliny jadalne Rośliny występują powszechnie w strefie umiarkowanej w okresie letnim i zawierają wiele witamin, tłuszczów, białek i cukrów. malina [rasberry] jabłoń [apple] orzeszki piniowe [pine nut] dziki szczaw [curled dock and wild sorrel] Herbata z igieł sosny Rozgniecione i zalane wrzątkiem igły sosny dają odświeżającą i odżywczą herbatę. Wybieraj tylko najmłodsze i najświeższe igły. rozgnieć igły [crush…] pozostaw w gorącej przegotowanej wodzie przez 10 minut [leave…] odcedź przez tkaninę, żeby usunąć igły [strain…] Rośliny trujące Powinieneś znać najpowszechniej występujące rośliny trujące i starannie ich unikać. Przede wszystkim dowiedz się więcej o pietraszniku i cykucie – są to rośliny najbardziej trujące i najbardziej rozpowszechnione. Cykuta ma czerwonawe łodygi, pusty korzeń, małe ząbkowane liście i grona małych białych kwiatków. Często występuje ona w pobliżu wody i wydziela przykry zapach. Pietrasznik osiąga wysokość do 2 m, ma wiele gałązek o pustych łodygach w purpurowe plamki i ząbkowane liście oraz gęste grona malutkich białych kwiatków i białe korzenie. Występuje na trawiastych nieużytkach na całym świecie. Wśród innych wysoce trujących roślin wymienia się: • trujący bluszcz • czerniec • trujący sumak • zigadenus venenosus • bieluń • naparstnica • tojad mordownik • wilcza jagoda • jaskier • łubin • wyka • targanek jadowity • ostróżka polna • lulek czarny Poświęć trochę czasu na przestudiowanie fachowego zielnika, żeby poznać te rośliny. Zawsze pamiętaj, żeby nie zjeść żadnej z nich, ani takiej, której nie jesteś pewien, nie możesz jej zidentyfikować lub nie sprawdziłeś, czy jest bezpieczna. http://www.aktivlife.eu |